KLAR FOR TUR?

DETTE MÅ
DU VITE!

Hva skal du ha med, hva kan du ikke ha med?

 

Her får du svarene på alle spørsmål du måtte ha!

les mer
her!
HVA MAN KAN HA MED
Man kan ta med lommelykt, lesestoff og et akustisk musikkinstrument. Noe fiskesaker som du selv må holde orden på om bord, fiskekrok i fingeren er vondt. Man kan dessuten ta med godt humør og vissheten om at en minnerik og lærerik tur blir enda morsommere med en positiv innstilling fra de enkelte deltakerne. Mobiltelefon kan tas med men ikke brukes om bord, du må vente til vi er kommet i land om kvelden. Vi har ingen mulighet for å gi strøm til ladning. Husk vi er alle i samme båt. Husk sovepose! HVA MAN IKKE SKAL HA MED
Man skal ikke ta med musikk på boks, CD-spillere eller lignende, den slags blir inndratt og oppbevart til reisens slutt. Rusmidler er forbudt. Om bord på "Svanen" må alle sanser skjerpes og hodet fungere. Friskt seilas kan gi sjøsyke. Sjøsyke rammer selv den beste. SJØSYKE
Sjøsyke rammer folk med godt utviklet balansenerve. Det er derfor ikke flaut å bli sjøsyk. De som fort blir sjøsyke, er tvert imot bedre utrustet enn de fleste. Men det er ubehagelig. De dårligste blir apatiske, og om bord i ei seilskute kan det være farlig. Sjøsyke kan forebygges med tabletter eller en spesiell plasterlapp som settes bak øret. For de fleste går sjøsyken over etter noen tid i sjøen. Seilene stabiliserer mot slingring. Sjøsyke er derfor et mindre problem på seilskuter enn motorfartøyer. Blir man sjøsyk hjelper det å sette seg i le av kahytten. Her er pendelbevegelsen svakest. Fest blikket på et fast punkt på land eller, om land ikke gives, på horisonten. Spy over rekka i le. INNREDNINGEN
Over dekket stikker to hus. Det aktre er kahytten (salongen) som er forbeholdt skipperen og den øvrige besetning. I det forre huset ligger byssa, lampeskap på babord, guttetoalett på styrbord og nedgangen til banjeren i akterkant. Det gamle lasterommet kalles i dag banjer. En banjer er et åpent oppholds- og soverom. Her skaffer (spiser) man på dagtid og her sover man i hengekøyer om natten. De gamle lastelukene er ombygde til skylights – ”takluker” som gir lys og luft til banjeren. Forut og akterut på hoveddekket står nedgangskapper som er forbeholdt mannskapet. Husk at mannskapet bor om bord i hele sommersesongen, så derfor er det behov for litt privatliv innimellom. RIGGEN
Riggen på ei seilskute ser for de uerfarne ganske kaotisk ut. Kilometer med tauverk synes dandert som en porsjon spagetti. I virkeligheten er det hele ordnet ganske systematisk. Alle vil med mannskapets hjelp, fort finne ut av hvordan tauene brukes, og hvor de hører hjemme.
 HVORDAN MAN OPPFØRER SEG OMBORD, OG UTE I VERDEN Når man bor tett sammen, må man tilpasse seg hverandre. Husk også at "Svanen" seiler i et skjørt landskap. Dyr og planter i skjærgården lever i evig kamp for livet. Det er liten vits i å forverre levevilkårene deres. Gå i lange sirkler utenom fuglereirene – ellers kommer terna og tar deg. Også folk lever på kysten og av det havet gir. Noen er yrkesfiskere, andre fisker til matauk. Det er en æressak av største alvor å la andres fiskeredskaper få stå i fred I flokk gjør ungdommer ofte dumme ting. Guttene bruser med fjærene og barsker seg når det er jenter tilstede – eller de markerer seg for å få anerkjennelse fra flokken. Dette kan virke idiotisk for utenforstående, men er en helt naturlig følge av vårt nære slektskap med aper og andre pattedyr. På "Svanen" er de lov å bruke hode og nyte livet. Ta med noen bananer for å roe ned de mest oppblåste apene.
  • Moderne varmedresser og bobletøy er også bra, men de må ikke trekke vann. Klærne bør tåle en malingsflekk og en rift eller to.

 

  • Klær for alle tenkelige forhold. helst ulltøy med vindklær og vanntett yttertøy.

 

  • Det er viktig å holde seg varm på beina. Ullsokker anbefales. I ull kan man holde varmen selv om tøyet blir vått. Ha alltid et tørt skift i reserve.
  • Et par lette hansker kan være gode å ha for folk med sart hud. Tauverk filer i hendene. Hanskene bør ikke være så tykke at man mister førligheten. Lette hansker av den typen som brukes i hagearbeid anbefales.

 

  • Handkle og toalettsaker må hver og en holde selv. Skutas tannbørste ble kondemnert i 1973 og er ikke fornyet.
HVA MAN BØR HA MED? Klær
En sjøreise kan selv sommersdagen være en sur fornøyelse. Det er derfor viktig å ta med klær for alle tenkelige forhold. Ulltøy med vindklær og vanntett yttertøy er det beste. Selv om langtidsvarslet lover aldri så mye godvær, kan det uventet trekke opp til en regnbyge, og noe sjøsprøyt må man også regne med selv om "Svanen" har relativt høyt fribord og regnes som ei ”tørr skute.
Trykk her for påmelding!

SKIPPER ÅKE LINDHOLM

EPOST: ake@ssvega.no

TLF: 91548323

norsk maritimt museum
Bygdøynesveien 37
0286 Oslo
Norge KONTAKT ADRESSE

I

Trebåtfestival